Antioxidánsok – szervezetünk védelmi bástyái

Az oxidatív stressz korunk egyik méltán hírhedt fogalma. Szinte nincs is olyan betegség, aminél ne mutatták volna ki a szabad gyökök károsító hatását: krónikus gyulladások, memóriaproblémák, Alzheimer-kór, ízületi fájdalmak, vérkeringési rendellenességek, gyenge immunrendszer.
Kiváltói az ún. szabad gyökök, olyan agresszív kémiai anyagok, amelyekkel napi szinten találkozhatunk a levegőből, az ételekből, az élvezeti szerekből, vagy az erős UV sugárzásból.
Az antioxidánsok a természet válasza a szabad gyökök ellen, sejtjeink védelmezői. Amennyiben kellő mennyiségben vannak jelen képesek megakadályozni vagy lebontani őket. Számos vitamin és pigmentanyag rendelkezik antioxidáns tulajdonságokkal.

A Spirulinában megtalálható kékes phycocyanin, a Chlorellában lévő zöld klorofill, valamint a Haematococcus Pluvialisban természetes módon jelen lévő vérvörös asztaxanthin, az antioxidánsoknak egy olyan speciális elegye, mely semmihez sem hasonlítható.

Phycocyanin, a spirulina szuperoxidánsa

A phycocyanin a spirulina kékes színét adó növényi színanyag (fitopigmens), melynek egészségmegőrző tulajdonságaival számos kutatómunka is foglalkozott.

A fitopigmensek gyűjtőfogalom, mely több, erős antioxidáns tulajdonsággal rendelkező, elsősorban a növények színét adó vegyületcsoportokat jelent (béta-karotin, likopin, stb.). Legfontosabb feladatuk a természetes oxidációs folyamatok lassítása vagy megakadályozása, ismertebb nevén a „szabad gyökök” ellenni védelem erősítése. Ezt úgy tudják megvalósítani, hogy a színük lehetetlenné teszi a nap bizonyos sugarai áthatolását, ezzel megakadályozhatják azt, hogy a napfény keltette szabad gyökök elszaporodjanak, vagy továbbszaporodjanak. Zahír Khan remek tanulmánya a Spirulináról, így foglalja össze a phycocyanin  kutatási eredményeit:

 Antioxidáns, rákellenes, toxicitást csökkentő, immunitást-,  vérképzést fokozó, vírusellenes.

Az élet csodája – a zöld klorofill, mely legnagyobb mennyiségben a Chlorella algában található.

A fotoszintézis egyik legfontosabb összetevője, a növények zöld színét adó rendkívül sokrétű és hasznos vegyület. Szerkezetileg a vér hemoglobinjához hasonlít, csupán a központi vas helyett itt magnézium található („a növények vére”).
A fotoszintézis (görög eredetű, fény=foton+előállítás=szintézis) egy biológiai folyamat, melynek során a fotoszintézisre képes növények (pl. mikroalgák) a napfény energiáját felhasználva, szervetlen anyagokból szerves anyagot képesek előállítani, így ezek már az emberi szervezet számára hasznosítható formájúvá válnak.

A klorofill néhány előnyös tulajdonsága (a teljesség igénye nélkül):
– segít a vérsejteknek abban, hogy az oxigén a szervezetben mindenhova eljusson
– csökkenti a rákkeltő anyagok kötődését a DNS-hez a májban és egyéb szervekben, segíti a máj tisztulását
– segít a kalcium-kövek lebontásában
– erőteljes, természetes méregtelenítő
– antibakteriális hatása is van
– gyorsítja a sebek, sérülések gyógyulását, regenerálódását
– lúgosít, méregtelenít
– segít a vérszegénységben szenvedőknek
– tisztítja a beleket és szagtalanítja.

Spirulina por Chlorella por asztaxanthin

Az „antioxidánsok királya” – a vérvörös asztaxanthin

Az asztaxanthin a karotinoidok közé tartozó vörös pigment, mely legnagyobb mennyiségben a Haematococcus Pluvialis algában található. A 700 ismert antioxidáns közül a legerősebb. Egyedülálló molekuláris szerkezeténél fogva egyszerre nyújt védelmet a sejt külső és belső részének, és egyszerre több szabad gyökkel is képes küzdeni. Más antioxidánsokkal ellentétben egyszerre több szabadgyököt is képes semlegesíteni, akár 19 félét is. Maga nem válik szabad gyökké, mint pl. a béta-karotin. Csökkenti a gyulladást, elnyeli az UV sugárzást és egyben támogatja a szervezet természetes immunválaszait. Kutatásokban, 

  • csökkentette az ízületi gyulladásokat, 
  • támogatta a agy- és az idegrendszer egészségét, 
  • segítette a szem védekezését, 
  • hozzájárult a szív- és az érrendszer helyes működéséhez, 
  • védte a bőrt, lassította az öregedést, 
  • erősítette az immunrendszert, 
  • küzdött a rák ellen, 
  • erősítette az izomrendszert, 
  • növelte a sportteljesítményt.