A kollagén por egyik hátránya, hogy nem teljes értékű fehérje, és a benne lévő aminosavak nem kiegyensúlyozottak. Az algák teljes értékű és kiegyensúlyozott arányú aminosavakat tartalmaznak.
A szervezetnek teljes értékű fehérjére van szüksége az izomképzéshez, a tápanyagok szállításához, valamint a szövetek felépítéséhez és helyreállításához. Ahhoz, hogy teljes értékű fehérjének lehessen tekinteni egy élelmiszert, tartalmaznia kell mind a kilenc esszenciális aminosavat, amit a kollagén por nem (de az algák igen).Továbbá a kollagén pornak nagyon alacsony a metionin, a leucin, az izoleucin és a valinban tartalma. Ezért nem a legjobb választás az izomintegritás és az izomépítés szempontjából. Ez azt jelenti, hogy a kollagén-kiegészítők nem szoríthatják ki a teljes értékű fehérjetartalmú élelmiszereket az étrendből, és nem használhatók fő fehérjeforrásként.