Férfi meddőség és a természetes asztaxanthin

Egy 2009-es tanulmány megállapította, hogy a vizsgált meddő férfiak 30-40%-nál kimutatható volt az oxidatív stressz negatív hatása, mind a spermiumok életképessége, mind a mozgékonysága tekintetében.
A spermiumok életképessége több dologtól függ, de a magas szabadgyökök jelenléte mindeképpen akadályozó tényező lehet: káros hatással van a spermiumok szerkezetére, funkciójára és az DNS-sükre is.

Ismeretes, hogy az antioxidánsok képesek szembeszállni a szabadgyökökkel.

A Haematococcus Pluvialis mikroalgában megtalálható természetes asztaxanthin kiemelkedően erős antioxidáns. Erősebb, mint az E-vitamin, a C-vitamin vagy a likopin. Egyedülálló molekuláris szerkezeténél fogva könnyen felszívódik, és a sejtek, szövetek külső és belső részét is át tudja ölelni.

Az asztaxanthin spermiumokra és a férfi meddőségre gyakorolt hatását különböző preklinikai és klinikai vizsgálatokban mutatták ki.

Cohmaire és munkatársai 30 meddőséggel diagnosztizált férfin végeztek 12 hónapig tartó megfigyelést asztaxanthinnal és placebóval. A vizsgálat alapja a spermiumparamétereken kívül a szabad gyökökhöz kapcsolódó hormonok megfigyelése is volt.
Napi 16 mg asztaxanthin vagy placebó 12 hétig tartó megfigyelése után a spermiumkoncentráció 34%-os emelkedést, a ROS (szabadgyök) 75%-os csökkenést, a petesejthez szilárdan kötődő spermiumok száma pedig 300%-os emelkedsét mutatott.
Plussz eredmény, hogy az asztaxanthint fogyasztók terhességi sikeressége 54,5% volt, szemben a placebo csoport 10,5%-val.

Hogyan befolyásolta az asztaxanthin szedése a spermiumok sebességét?

Ahhoz, hogy a spermium megtermékenyítse a petesejtet, számos változáson kell átesnie. Ezen útja során nagyon fontos, hogy a szabadgyökök ne tudják akadályozni. A meddő férfiaknál kimutatták, hogy az oxidatív stressz növelte a rendellenes spermiumok számát a magfolyadékban, amelyek természetesen nem alkamasak a megtermékenyítésre.
Az emberi spermiumok asztaxanthinnal történő inkubálása javította a spermiumok esélyét a petesejthez történő eljutáshoz és növelték a megtermékenyítésre alkalmas spermiumok számát.

Best3alga 180 g por, Spirulina, Chlorella, Asztaxanthin
Best3alga Spirulinát, Chlorellát és Haematococcus Pluvialis mikroalgát tartalmazó étrend-kiegészítő por
Best3alga kapszula, Spirulina, Chlorella, Asztaxanthin
Best3alga Spirulinát, Chlorellát és Haematococcus Pluvialis mikroalgát tartalmazó étrend-kiegészítő növényi kapszula