ASZTAXANTHIN

A Haematococcus Pluvialis mikroalgát francia tudósok már 1797-ben nagy érdeklődéssel kutatták, vérvörös elszíneződése miatt. Ugyanis környezeti stressz, pl. tápanyaghiány, erős napsugárzás, hatására egy asztaxanthin elnevezésű védőanyagot hoz létre, melyet több helyen a világ legerősebb antioxidánsaként mutatnak be.

Mi az asztaxanthin?

Az asztaxanthin a karotinoidok közé tartozó vörös pigment, mely legnagyobb mennyiségben a Haematococcus Pluvialis algában található. A 700 ismert antioxidáns közül a legerősebb. Egyedülálló molekuláris szerkezeténél fogva egyszerre nyújt védelmet a sejt külső és belső részének, és egyszerre több szabad gyökkel is képes küzdeni. Képes átjutni a vér-agy gáton egészen a szemig. Más antioxidánsokkal ellentétben egyszerre több szabadgyököt is képes semlegesíteni, akár 19 félét is. Maga nem válik szabad gyökké, mint pl. a béta-karotin. Csökkenti a gyulladást, elnyeli az UV sugárzást és egyben támogatja a szervezet természetes immunválaszait.

Kinek ajánlott?

Aki szeretné megóvni szervezetét az oxidatív stressz káros hatásaitól, mely a legerőteljesebb degeneratív folyamat egy sejt életében. Erős antioxidánssal támogatná immunrendszerét, fokozná immunitását. Természetes gyulladáscsökkentőt keres. Az asztaxanthin a szervezetben a gyulladást célozza meg káros hatások nélkül. Akár enyhe, akár súlyos gyulladásos betegségek jelentkeznek, az asztaxanthin gyulladáscsökkentő tulajdonságai mindenki számára előnyösek. A gyulladás csökkentésével számos későbbi probléma megelőzhető. A természetes gyulladáscsökkentők kevésbé koncentráltak, finomabban, lágyabban, de ennek ellenére széles skálán hatnak. Szellemi felfrissülésre vágyik vagy memóriaproblémákkal küzd. Szeretné megőrizni bőre fiatalságát, rugalmasságát, csökkentené az öregedés szemmel látható nyomait. . Rendszeresen sportol és védeni, óvni szeretené izomzatát, mert kiemelkedő sportteljestményre vágyik.

Miért érdemes fogyasztani?

Kutatásokban, csökkentette az ízületi gyulladásokat, támogatta a agy- és az idegrendszer egészségét, segítette a szem védekezését, hozzájárult a szív- és az érrendszer helyes működéséhez, védte a bőrt, lassította az öregedést, erősítette az immunrendszert, küzdött a rák ellen, erősítette az izomrendszert, növelte a sportteljesítményt.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Az immunrendszer sejtjei rendkívül érzékenyek a szabad gyökök károsító hatásaira. Ennek oka elsősorban az, hogy nagy százalékban többszörösen telített zsírsavakat tartalmaznak, melyek a szabad gyökök célpontjai. Minden antioxidánsra nagy szükség van a megfelelő védelmi rendszer erősítéséhez. Egy kettős vak, placebo kontrollált humán klinikán, Dr. Chew és a csapata megmutatta, hogy az asztaxanthin erős immunrendszert stimuláló. A tanulmány úgy találta, hogy az asztaxanthin: stimulálja a limfocita proliferációt, megnöveli az antitesttermelő B-sejtek teljes számát, a T-sejtek számának növekedését eredményezi, erősíti a természetes gyilkos sejt citotoxikus aktivitását, jelentősen növeli a késleltetett típusú túlérzékenységi reakciót, látványosan csökkenti a DNS károsodását. Az asztaxanthin kiemelkedő immunitást fokozó hatással rendelkezik, és kiváló segítséget nyújthat a rák megelőzésében, a tumorok csökkentésében, a gyulladásos és autoimmun betegek kezelésére.

„Az asztaxanthin 247 alkalmazója között végzett kérdőíves vizsgálat kimutatta, hogy a hátfájásról panaszkodók és az oszteoartritisz ill. reumatoid artritisz tüneteit mutató egyének 80%-a javulásról számolt be az asztaxanthinnak köszönhetően. Az asztaxantin étrendkiegészítőként történő szedése asztma és prosztata megnagyobbodás eseteiben is javulást mutatott. A fenti betegségek mindegyike szabadgyökök kiváltotta gyulladásokkal és károsodásokkal jár.

Guerin és mtsai. 2002

PhD Andrew Fry, a memphisi egyetem testgyakorlatokkal foglalkozó biokémiai laboratóriumának professzora és igazgatója egy klinikai tanulmány keretében vizsgálta meg, hogy a természetes asztaxanthin segíthet-e a sport kedvelőinek abban, hogy a fárasztó aktivitások után rendszerint fellépő ízületi és izomfájdalmat legyőzzék. 20 fiatal, súlyzókkal rendszeres edzéseket végző férfit toborzott, hisz ezek a sportolók gyakran szenvednek fájdalmas ízületeik miatt. A tanulmány csak három hétig tartott, ami viszonylag rövid időnek számít, ha figyelembe vesszük az asztaxanthin azon tulajdonságát, hogy a szervezetben hosszabb szedés után akkumulálódik. Ezért a hatékonyság a szedés időtartamával rendszerint nő. A résztvevőket egy ellenállás-tréning gyakorlására való gépen fárasztó lábgyakorlatokra kérték fel. A placebo-csoport tagjai határozott fájdalmat éreztek térdízületeikben, mégpedig mind a tréning után, mind 10, 24 és 48 óra elteltével. Figyelemreméltó volt az asztaxanthin-csoport tagjaival végzett összehasonlítás: A csoport tagjainak térdízületi fájdalmai egyáltalán nem fokozódtak. A tanulmány a természetes asztaxanthin alacsony, naponta 4 mg-os dózisának szedése esetén az ízületi fájdalmak erőnléti tréning utáni teljes megelőzéséről tanúskodott.

Fry, A. 2001

A C-reaktív proteint (CRP) a tudósok a szívbetegségek koleszterinnél megbízhatóbb indikátoraként kezelik. Ha a testben gyulladásos folyamatok játszódnak le, a máj és a koszorúserek CRP-t termelnek és azt a vérbe juttatják. 2006-ban egy klinikai tanulmányban megvizsgálták a természetes asztaxanthin vér CRP-szintjére gyakorolt hatását. A vizsgálatot egy természetes anyagok klinikai tanulmányaira szakosodott független kutató vállalat, a kaliforniai Health Research and Studies Center végezte. A tanulmányt PhD Gene Spiller vezette. Dr. Spiller már korábban is végzett a természetes asztaxanthinnal kapcsolatos vizsgálatokat. Ebben a vizsgálatban nyolc héten keresztül 25 vizsgálati alany vett részt. Közülük tizenhatan természetes asztaxanthint, kilencen pedig placebót kaptak. A vér CRP-szintjét a tanulmány kezdetén és végén állapították meg. Az eredmények igen pozitívak voltak: Az asztaxanthin-csoportnál a CRP 20,7%-os csökkenését mérték. A placebo-csoportnál ezzel szemben a CRP-értékek növekedése volt megfigyelhető. A kutatók az alábbi következtetést vonták le: Az asztaxanthin csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Spiller és mtsai. 2006a.

Az ízületi fájdalom gyakori oka az ízületek akut vagy krónikus gyulladása. Az asztaxanthin kutatásokban képes volt csökkenteni az ízület illetve az ín fájdalmait. A csökkent gyulladás kevesebb fájdalommal járt, és egyben jobb mobilitást eredményezett. Teniszkönyöknél, 8 hetes szedés után 93%-os javulást mutatott a markoló erő növekedésében, valamint csökkent a fájdalom. Rheumatoid arthritis-nél, 8 hetes vizsgálatánál, a fájdalom 35%-os javulást, míg a mindennapi teendők elvégzése pedig 40%-os javulást mutatott. Carpalis alagút szindróma esetén a fájdalom súlyossága jelentősen csökkent.

A legtöbb agyi betegség hátterében az oxidáció és a gyulladás által keletkezett szabad gyökök vannak, melyek az idő múlásával a memória csökkenését, elbutulást vagy az Alzheimer-kórt idézik elő. Az asztaxanthin egyedülálló tulajdonsága révén képes átjutni az agy-vér gáton, és antioxidáns képességeinek köszönhetően fokozhatja az agy és az idegrendszer szabad gyökök elleni védekezését. A kutatók azt találták, hogy az étrendi asztaxanthin kiegészítés az idősebb korúaknál javulást eredményezett a kognitív funkcióknál. Kimutatták, hogy az asztaxanthin képes volt felhalmozódni a demenciában szenvedő emberek vörösvértesteiben, ami potenciálisan növeli az antioxidánsok számát, mely csökkentheti a károsodások esélyét, ami lassítja a funkciók csökkenését.

A kardiovaszkuláris betegségek kialakulásánál szintén központi szerepe van az oxidatív stressz okozta gyulladásos folyamatoknak, akár az emelkedett koleszterinszintről, a magas vérnyomásról vagy a lerakódott pakkokról legyen is szó. Az asztaxanthin kutatásokban képes volt csökkenteni az LDL és a trigliceridszintet, melynek eredményeképpen a vér teljes lipidprofilja is csökkent, ami segíthet abban, hogy kevesebb lerakódás maradjon az erekben. A kutatások ígéretesnek tartják a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a stroke valamint a szívrohamok megelőzésében.

Szemünk különösen sok antioxidánst igényel védekezésképpen a szabad gyökök oxidatív károsodásai ellen. Epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy az antioxidánsokban bővelkedő étrend pozitív eredményeket mutat több szembetegség megelőzésében. Mivel az asztaxanthin könnyen átjut a szem szöveteibe, és erősebb antioxidáns, mint bármely karotinoid, hatásosnak bizonyult: a gyulladás okozta fájdalom és fáradság ellen, a száraz és irritált szem tüneteinek enyhítésénél, ígéretes eredmények születtek a macula degenerációnál, a vizuális élesség javítása vagy a diabeteses sejtelhalás megakadályozása területén is.

Az asztaxanthin bőrünkre gyakorolt legfontosabb tulajdonsága, hogy képes megóvni bennünket a túlzott UV sugárzás káros hatásaitól. Úgy is szokták publikálni, mint egy belső napvédő, mivel csökkenti az ultraibolya sugárzás által okozott kockázati tényezőket. Ahogy az asztaxanthin megvédi az algákat az erős sugárzástól, ugyanúgy, megvédi bőrünket is. Az ultraibolya sugárzásnak rendszeresen és tartósan kitett bőrsejtek szabad gyököket termelnek, melyek felgyorsítják az öregedési folyamatokat. Az asztaxanthin néhány hétig tartó szedése után már biztonságosabban érintkezhet a bőr a napfénnyel. Egy kutatásnál azt állapították meg, hogy csupán 4 mg asztaxanthin 3 hetes szedése után megnövekedett a napon tartózkodás időtartama, leégés nélkül. A bőrben megfelelő mennyiségben lévő antioxidánsok csökkentik a bőrrák kockázatát. Az asztaxanthin különleges molekuláris szerkezetének köszönhetően a sejt külső és belső rétegének is erős antioxidáns védelmet képes nyújtani. Egy japán kutatás arról számolt be, hogy csupán napi 2 mg asztaxanthin 4 héten keresztül, növelte a bőr nedvességtartalmát, csökkentette a ráncokat, simábbá tette a bőrt.

Az asztaxanthin izmokra gyakorolt látványos hatására a legjobb példa a lazac árral szembeni úszása, mely elképesztő erőről és kitartásról tesz tanúbizonyságot. A kutatók úgy vélik, hogy ebben nagy szerepe van az asztaxanthin erős antioxidáns, sejtvédő tulajdonságának. Az asztaxanthin képes fokozni a fizikai állóképességet azáltal, hogy erős természetes gyulladáscsökkenő. A gyulladás az izomrendszerben megerőltető testmozgások után is jelentkezhet. Az izomsejteknek egy tartós edzés vagy komoly fizikai megterhelés esetén sokkal több energiára van szükségük, és sokkal több szabad gyököt is képesek termelni. A szabad gyökök celluláris károsodást és gyulladást képesek létrehozni, melyet fájdalom kísérhet. Az asztaxanthinnal végzett kutatások azt állapították meg, hogy a szabad gyökök semlegesítésével, javult a sejtek mitokondriális energiatermelése, csökkentette az oxidatív károsodásokat a sejtmembránon és a DNS-en, csökkentette az izomgyulladást, mérsékelte a tejsav okozta fájdalmakat.

Hatékony antioxidánsként az asztaxanthin gátolja a rákos sejtek növekedését, a szabad gyökök által kiváltott gyulladás és sejtkárosodás csökkentésével, valamint az immunrendszer fellendítésével. Kutatások arról számolnak be, hogy az asztaxanthin, megvédi a DNS-t az oxidatív károsodástól, ezzel megelőzheti a rák kialakulásának esélyét, blokkolta a tumorok replikációját (megkettőzését), melynek eredményeképpen a rákos sejtek szaporodási esélye csökkent.

Forrás

www.astaxanthin.co.nz