Az ízületi fájdalom gyakori oka az ízületek akut vagy krónikus gyulladása. Az asztaxanthin kutatásokban képes volt csökkenteni az ízület illetve az ín fájdalmait. A csökkent gyulladás kevesebb fájdalommal járt, és egyben jobb mobilitást eredményezett. Teniszkönyöknél, 8 hetes szedés után 93%-os javulást mutatott a markoló erő növekedésében, valamint csökkent a fájdalom. Rheumatoid arthritis-nél, 8 hetes vizsgálatánál, a fájdalom 35%-os javulást, míg a mindennapi teendők elvégzése pedig 40%-os javulást mutatott. Carpalis alagút szindróma esetén a fájdalom súlyossága jelentősen csökkent.
A legtöbb agyi betegség hátterében az oxidáció és a gyulladás által keletkezett szabad gyökök vannak, melyek az idő múlásával a memória csökkenését, elbutulást vagy az Alzheimer-kórt idézik elő. Az asztaxanthin egyedülálló tulajdonsága révén képes átjutni az agy-vér gáton, és antioxidáns képességeinek köszönhetően fokozhatja az agy és az idegrendszer szabad gyökök elleni védekezését. A kutatók azt találták, hogy az étrendi asztaxanthin kiegészítés az idősebb korúaknál javulást eredményezett a kognitív funkcióknál. Kimutatták, hogy az asztaxanthin képes volt felhalmozódni a demenciában szenvedő emberek vörösvértesteiben, ami potenciálisan növeli az antioxidánsok számát, mely csökkentheti a károsodások esélyét, ami lassítja a funkciók csökkenését.