Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Helicobacter pylori és a mikroalgák
A Helicobacter pylori (H.pylori) a fekélybetegségek legfőbb ismert kórokozója, a gyomornyálkahártya felszíni nyákrétegein belül telepszik meg. Jelenlétében mindig kialakul a gyomornyálkahártya krónikus gyulladása. A hazai felnőtt lakosság 50-60%-a hordozza a baktériumot, és minden 6. fertőzöttben ki is alakul a fekélybetegség. Ma már bizonyított a gyomorrák és a H. pylori közötti kapcsolat is. A baktérium jelenléte 3-5 szörösére emeli a gyomorrák kockázatát. Kiírtása töredékére csökkenti a fekélybetegségek kiújulását.
Érdekesség, hogy a gyomorfekélynél 70-90 %-ban, a nyombélfekélynél pedig 90-95%-ban mutatható ki a H. pylori jelenléte.
Természetesen ez is egy folyamat, amely kezdetben inkább csak kellemetlen, mint veszélyes. Itt is igaz, hogy az időben felismert tünetek jobban és egyszerűbben kezelhetők.
Kezdeti tünetek:
- mindig úgy érezzük, hogy ennünk kell valamit, falánkká válunk
- nyomás a gyomor felső részén
- nehéz gyomor érzése (mintha maradna emésztetlen étel)
- felfúvódás
- szájszag
- nehézkes emésztés
- változás a megszokott székletürítésben (hasmenés, szorulás)
- indokolatlan fáradtság
Ha nem ismerjük fel vagy nem cselekszünk, a tünetek erősödnek:
- gyomorgörcs
- fájdalom a has középső részén, a bordák között
- túlzott böfögés
- maró sav érzése a gége táján, ami gyomorégést jelzi
- keserű íz a szájban
- a megnövekedett gyomor miatt felfúvódást érzünk
- teltségérzés (a rossz emésztés miatt)
- érdekes tünet az indok nélküli köhögés, ami az irritációt jelezheti
Szerencsére a természet itt is segít, akár a megelőzés vagy akár a kezelés a cél.
Egy friss tanulmány szerint a természetes asztaxanthin gátolja a Helicobacter pylori által kiváltott gyulladásos folyamatokat és azok rákkeltő hatásait. Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy az asztaxanthin megvédi a gyomornyálkahártya sejteket a H. pylori fertőzés káros hatásai ellen, és párhuzamosan növeli az antioxidáns enzimek aktivitását, melyek szintén csökkentik magát a gyulladást.
Mi az asztaxanthin?
Az asztaxanthin egy erős, vöröses-rózsaszínes antioxidáns, mely legnagyobb mennyiségben a Haematococcus Pluvialis mikroalgában található. Ereje felülmúlja az összes ismert természetes antioxidánst. Számos tengeri élőlény neki köszönheti csodálatos színét, pl. flamingók, krillek.
Érdekesség, hogy amikor a lazac élete nagy utazására készül, annyi asztaxanthint halmoz fel sejtjeiben, hogy azok vérvörösre színeződnek. Célja nem más, mint hogy megvédje izomzatát a gyulladástól és kellő ereje legyen az árral szembeni úszáshoz.
Nagy hasznát vehetjük a H. pylori baktérium elleni küzdelemben a Spirulina és a Chlorella algák tudományosan is bizonyított vírus-, gomba-, és baktérium ellenes hatásainak is. Ezen felül egy 2007-ben megjelent tanulmány megerősítette azt is, hogy a Spirulina és a Chlorella mikroalgák poliszacharidjai megakadályozták a baktériumok kötődését (tapadását) a gyomornyálkahártya felületére, ami szintén remek hír.