Helicobacter pylori és a mikroalgák

A Helicobacter pylori  (H.pylori) a fekélybetegségek legfőbb ismert kórokozója, a gyomornyálkahártya felszíni nyákrétegein belül telepszik meg. Jelenlétében mindig kialakul a gyomornyálkahártya krónikus gyulladása. A hazai felnőtt lakosság 50-60%-a hordozza a baktériumot, és minden 6. fertőzöttben ki is alakul a fekélybetegség. Ma már bizonyított a gyomorrák és a H. pylori közötti kapcsolat is. A baktérium jelenléte 3-5 szörösére emeli a gyomorrák kockázatát. Kiírtása töredékére csökkenti a fekélybetegségek kiújulását.

Érdekesség, hogy a gyomorfekélynél 70-90 %-ban, a nyombélfekélynél pedig 90-95%-ban mutatható ki a H. pylori jelenléte.

Természetesen ez is egy folyamat, amely kezdetben inkább csak kellemetlen, mint veszélyes. Itt is igaz, hogy az időben felismert tünetek jobban és egyszerűbben kezelhetők.

Kezdeti tünetek:

Ha nem ismerjük fel vagy nem cselekszünk, a tünetek erősödnek:

Helicobacter pylori tünetek

Szerencsére a természet itt is segít, akár a megelőzés vagy akár a kezelés a cél.

Egy friss tanulmány szerint a természetes asztaxanthin gátolja a Helicobacter pylori által kiváltott gyulladásos folyamatokat és azok rákkeltő hatásait. Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy az asztaxanthin megvédi a gyomornyálkahártya sejteket a H. pylori fertőzés káros hatásai ellen, és párhuzamosan növeli az antioxidáns enzimek aktivitását, melyek szintén csökkentik magát a gyulladást. 

Mi az asztaxanthin?

Az asztaxanthin egy erős, vöröses-rózsaszínes antioxidáns, mely legnagyobb mennyiségben a Haematococcus Pluvialis mikroalgában található. Ereje felülmúlja az összes ismert természetes antioxidánst. Számos tengeri élőlény neki köszönheti csodálatos színét, pl. flamingók, krillek.

Érdekesség, hogy amikor a lazac élete nagy utazására készül, annyi asztaxanthint halmoz fel sejtjeiben, hogy azok vérvörösre színeződnek. Célja nem más, mint hogy megvédje izomzatát a gyulladástól és kellő ereje legyen az árral szembeni úszáshoz.

Best3alga asztaxanthin a legerősebb antioxidáns

Nagy hasznát vehetjük a H. pylori baktérium elleni küzdelemben a Spirulina és a Chlorella algák tudományosan is bizonyított vírus-, gomba-, és baktérium ellenes hatásainak is. Ezen felül egy 2007-ben megjelent tanulmány megerősítette azt is, hogy a Spirulina és a Chlorella mikroalgák poliszacharidjai megakadályozták a baktériumok kötődését (tapadását) a gyomornyálkahártya felületére, ami szintén remek hír.