Izomvédelem természetesen

A mikroalgák sportcélú felhasználása már régóta kutatott és tanulmányozott terület, mivel az aktív vagy rendszeres sportot végző emberek fokozott tápanyagellátást igényelnek. A kimagasló eredményeket elérni kívánó emberek nem csak vitaminokból, nyomelemekből vagy fehérjékből igényelnek többet, de az izomzat sérülésének elkerülése, vagy a felgyógyulás gyorsítása érdekében erős antioxidánsokat is kívánnak. Ma már megkerülhetetlen az a tény, hogy a teljesítmény, az erőnlét fokozása érdekében egyre többen részesítik előnybe az optimálisan kombinált, természetes anyagok koncentrátumait.

Növelje az izmok állóképességét és a teljesítményt!

Best3alga Izom 1

Az intenzív fizikai aktivitás növeli a szabad gyökök termelését és a reaktív oxigénfajták (ROS) számát szervezetben.  Ezek az erősen reakcióképes molekulák felelősek az ún. oxidatív stressz kialakulásáért, ami felborítja a  szervezet természetes  egyensúlyát. Az oxidatív stressz károsíthatja a fehérjéket, a zsírokat és a DNS-t az izomsejtekben, és gyulladást is okozhat. A kialakult izomfájdalom, izomgyengeség természetesen negatívan befolyásolhatja a teljesítményt.

A sejtjeinkben lévő mitokondriumok olyanok mint egy „erőmű”, döntő szerepet játszanak az izomteljesítményben. Itt alakul át energiává az elfogyasztott táplálék. Viszont e folyamat során jelentős mennyiségű szabad gyököt is termelnek, és így érzékennyé válnak az oxidatív stresszre is. Az izomsejtekben sokkal több mitokondrium van, mint bármely más sejtben. Így érthető, hogy sokkal több védőanyagra, ún. antioxidánsra is szükségük van.

Az antioxidánsok „királya” a természetes asztaxanthin növelte az izomzat erejét és kitartását.

Egy 2015-ben készült tanulmány, 40 fiatal futballista résztvételével vizsgálta, hogy milyen védelmet képes nyújtani a természetes asztaxanthin, az intenzív fizikai aktivitás által kiváltott izomkárosodás és gyulladás ellen.

A vizsgálat elején véletszerűen két csoportba osztották a sportolókat, asztaxanthin szedőkre és placebo-t fogyasztókra. 90 napon keresztül, napi 4 mg asztaxanthin-t kaptak, valamint vér és nyál vizsgálatra került sor, edzések előtt, alatt és után. A nyál slgA vizsgálata megerősítette, hogy az asztaxanthinnak köszönhetően az immunrendszer válasza erősödött, ennek következtében enyhült az izmokárosodás, a gyulladás és a fájdalom. A vér biomarkereinek elemzése után elmondható, hogy a plazma izomenzimjeinek szintje csökkent, ami azt jelzi, hogy több izomsejt maradt életben.

 

Mi a természetes asztaxanthin?

Az asztaxanthin a karotinoidok közé tartozó vörös pigment, mely legnagyobb mennyiségben a Haematococcus Pluvialis algában található. A 700 ismert antioxidáns közül a legerősebb. Egyedülálló molekuláris szerkezeténél fogva egyszerre nyújt védelmet a sejt külső és belső részének, és egyszerre több szabad gyökkel is képes küzdeni. Más antioxidánsokkal ellentétben egyszerre több szabadgyököt is képes semlegesíteni, akár 19 félét is. Maga nem válik szabad gyökké, mint pl. a béta-karotin. Csökkenti a gyulladást, elnyeli az UV sugárzást és egyben támogatja a szervezet természetes immunválaszait.

Az izmokra gyakorolt látványos hatására  legjobb példa a lazac árral szembeni úszása, mely elképesztő erőről és kitartásról tesz tanúbizonyságot. Ezek a csodálatos élőlények, mielőtt visszaindulnak a szülőföldjükre, hogy gondoskodjanak fajuk utánpótlásáról, elképesztő tápanyagfelhalmozódásba kezdenek. Krilleket, apró halakat és algákat fogyasztanak, hogy megfelelő antioxidáns védelemmel lássák el izmaikat. Mikor a legnehezebb szakaszhoz érnek, izomzatuk vérvörösre színeződik az elraktározott asztaxantin miatt. Ez a védőanyag fogja erősíteni izmaikat, hogy célba érjenek.

Tanulmányok kimutatták, hogy a természetes asztaxantin jelentős védelmet nyújthat a mitokondriumnak, ezzel megelőzve az izomkárosodást.

PhD Andrew Fry, a memphisi egyetem testgyakorlatokkal foglalkozó biokémiai laboratóriumának professzora és igazgatója egy klinikai tanulmány keretében vizsgálta meg, hogy a természetes asztaxantin segíthet-e a sport kedvelőinek abban, hogy a fárasztó aktivitások után rendszerint fellépő ízületi és izomfájdalmat legyőzzék. 

 20 fiatal, súlyzókkal rendszeres edzéseket végző férfit toborzott, hisz ezek a sportolók gyakran szenvednek fájdalmas ízületeik miatt. A tanulmány csak három hétig tartott, ami viszonylag rövid időnek számít, ha figyelembe vesszük az asztaxantin azon tulajdonságát, hogy a szervezetben hosszabb szedés után akkumulálódik. Ezért a hatékonyság a szedés időtartamával rendszerint nő. A résztvevőket egy ellenállás-tréning gyakorlására való gépen fárasztó lábgyakorlatokra kérték fel. A placebo-csoport tagjai határozott fájdalmat éreztek térdízületeikben, mégpedig mind a tréning után, mind 10, 24 és 48 óra elteltével. Figyelemreméltó volt az asztaxantin-csoport tagjaival végzett összehasonlítás: A csoport tagjainak térdízületi fájdalmai egyáltalán nem fokozódtak. A tanulmány a természetes asztaxantin alacsony, naponta 4 mg-os dózisának szedése esetén az ízületi fájdalmak erőnléti tréning utáni teljes megelőzéséről tanúskodott.

Egy 2011-es tanulmány bebizonyította, hogy a természetes asztaxanthin antioxidáns ereje napi 4 mg-os adagolásban is pozitív hatással van az izmok terhelhetőségére. 28 versenykerékpárost két csoportra osztottak, és egy 2 órás megerőltetés után 20 km-es távot jelöltek ki számukra. A 14 asztaxanthint szedő versenykerékpárosoknál, még az intenzív terhelés ellenére is 121 másodperces javulás mutatkozott.

 

A TERMÉSZETES ASZTAXANTHIN ELŐNYEI AZ IZOMTELJESÍTMÉNYRE

Best3alga Izom

2007-ben megjelent egy tanulmány, mely összefoglalóan írta le a természetes asztaxanthin izmokra, és a teljesítményre  gyakorolt pozitív hatásait: