Miért olyan csodálatosak a mikroalgák?

A válasz rövid, és egyértelmű: egyszerűség, természetesség. Ami működik a természetben, az működik az emberben is.

Az egészséges szervezet egészséges sejtekből épül fel. A sejtek önmaguk fenntartásához, fejlődésükhöz, szaporodásukhoz, védelmükhöz tápanyagokat használnak, melyek annál jobbak, minél egyszerűbbek és minél természetesebbek. A mikroalgákban megtalálható tápanyagok a maguk végtelen egyszerűségével és természetességével nagyon könnyen hasznosíthatók szervezetünk számára. Ez a folyamat sokkal kevesebb energiát igényel, mint az összetett, vagy helytelenül összeválogatott ételek feldolgozása.  Az is ismeretes, hogy szervezetünk annyira bölcs, hogy a „szabad” energiát mindig arra használ fel, hogy önmagát egyensúlyba hozza, meggyógyítsa.

Érdemes megemlíteni, Prof. Popp Fritz-Albert felfedezését, mely érdekes információkkal alakította át az anyagcsere-folyamatokról alkotott eddigi ismereteinket. Kimutatta, hogy az általa „biofotonok”-nak nevezett fényhullámok sokasága szabályozza az anyagcsere folyamatainkat. A biofotonok csökkenése akadályozhatja a megfelelő biokémiai folyamatokat, így befolyásolja egészségünket, vitalitásunkat. A professzor, méréseknek vetette alá a legkülönbözőbb élelmiszerek biofoton számát, és azt találta, hogy a mikroalgák több mint 10-szer annyit tartalmaznak, mint bármely más növény!

Ismerjünk meg három kivételesen értékes „tápanyagbombát”!

Best3alga funkcionális tápanyag

Az ENSZ Élelmezés és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 1974-ben egyértelműen kimondta, hogy bolygókon egyetlen olyan növény létezik, amely megfelel a funkcionális élelmiszernek, ez pedig nem más, mint az alga. 

„Egy ilyen ételnek bőségesen kellene tartalmaznia jó minőségű és teljes értékű fehérjét, esszenciális zsírsavakat, egészségvédő fitotápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat,  valamint nyomelemeket. Mindezt olyan mennyiségben és minőségben, hogy ne szenvedjünk hiányt semmiből, még akkor sem, ha nem jutunk hozzá semmi egyéb ételhez ezen kívül. Egyetlen ilyen ehető dolgot ismerek, az algákat. Közülük is kettőt szeretnék kiemelni minőségük miatt: a Spirulinát és a Chlorellát.” 

(Demecs István: Superfood)

Köztudott, hogy Földünkön az élet születése a vízhez és az algákhoz köthető. A mikroalgák az első növények közé tartoztak, így gyakorlatilag a „tápláléklánc” alapját képezik. A többi magasabb rendű élőlény közvetett vagy közvetlen módon mindenképpen kapcsolatban áll az algákkal, hiszen vagy ő fogyasztja, vagy az, akit ő fogyasztott.

„Az algák gyökerekkel, levelekkel, szövetekkel nem rendelkező fotoszintézisre képes, változatos felépítésű növények.”

” A fitoplanktonok közé tartoznak (a szó görög phyton, azaz növény és a planktosz azaz kóborló szavak összetételéből ered), helyváltoztatásukban elsősorban a víz áramlása a meghatározó, energiát pedig a fotoszintézis során nyernek.”

Táplálkozási Akadémia hírlevél 2010. augusztus

A “mikro” elnevezés nem véletlen, ugyanis ezen algák egyik legkisebb példánya pusztán 2-8 mikrométer nagyságú, mint egy átlagos emberi sejt (10 mikro). Speciális védőpajzsuk segítségével, olyan alkalmazkodásra képesek, mely átsegíti őket a jég hidegén vagy a forró tavak elviselhetetlen melegén is. Így nem csoda, hogy minden jégkorszakot, minden természeti katasztrófát át tudtak élni.

Best3alga funkcionális tápanyag

Az emberi civilizáció minden korban táplálkozott a tenger élőlényeivel, így az algákkal is. Az első biztos ismeret a majákhoz köthető, majd az aztékokhoz, mindkét ősi civilizációnak mindennapi étkezési szokásaiban jelen volt az alga. Fogyasztották kenyérszerű lepényként, szószként vagy sajtszerű töltelékként. A 16. századtól már bővebb ismeretünk van az algafogyasztásról a világ több részeiről, mint energiát, bőséges tápanyagot biztosító élelem.

„Nem csak az aztékok fogyasztották tudatosan a mikroalgákat, a 20. században jegyezték le, hogy Afrikában, a Szahara déli részén, a Csádtó környékének kisebb-nagyobb, lúgos vizű tavainak felszínét gyakran borítja be egy zöldes színű hártyaszerű, a helyiek által Dihé-nek nevezett és később Spirulina algaként azonosított anyag, amit a bennszülöttek leszűrnek és lepényként, vagy ételeiken szószként fogyasztanak…”

Táplálkozási Akadémia hírlevél 2010. augusztus

Az 1960-as években, a NASA szakemberei azt a tápanyagot kutatták, amely megoldaná az űrben dolgozó pilóták megfelelő tápanyagellátását. Erre a Spirulina mikroalgát találták a legalkalmasabbnak, mivel vitálanyag tartalmával példa nélküli élelemforrásnak bizonyult. 

“Véleményük szerint viszont a táplálék jelentős részét fedezni lehetne velük, amit a bonyolult növényeknél gyorsabb növekedésük és jobb napenergia-felhasználásuk is indokolttá tesz. A földi élet születéséhez hasonló körülményekhez a legősibb, legegyszerűbb lények képesek a legjobban alkalmazkodni, az űr lakhatóvá tétele ma elképzelhetetlennek tűnik a mikroalgák nélkül.”

Táplálkozási Akadémia hírlevél 2010. augusztus

A WHO a legmagasabb tápanyagtartalmú élelmiszerek közé sorolta a Spirulinát!

Best3alga Spirulina

A spirulina, tulajdonképpen egy baktérium, nevét a kék (kyanós) és a baktérium szavakból kapta. Sejtjei laza, szabályos spirál formában csavarodottak. Sejtmaggal nem rendelkezik, viszont sejtfala nagyon vékony, melynek segítségével értékes tápanyagai hamar bekerülnek a szervezetünkbe. A fotoszintézist egy sajátos sejtrészecske (fikobiliszóma) végzi, mely a klorofill-A mellett a kékes színt adó víz-oldható fehérje komplexnek, a fikocianin-C-nek is helyt ad. Nagyobb koncentrációban tartalmaz funkcionális tápanyagokat, mint bármely más természetes élelmiszer, és ezt, az emberi szervezte számra hihetetlenül kiegyensúlyozott formában. 

Egészségünk megőrzése szempontjából, több figyelemre méltó adattal is rendelkezik:

 • Minden növény közül a legmagasabb (65-70%-os) fehérjetartalom, mely magában foglalja az összes esszenciális aminosavakat is, és szinte tökéletes arányban. A fehérjék az élethez, a növekedéshez, a fejlődéshez szükséges nélkülözhetetlen tápanyagok.
 • Egyszerű, főleg glükózból felépülő szénhidrátjaitól hamar energiára kaphatunk, teljes tömegének 8-13 %-a.
 • 8%-ban egészségmegőrző zsírsavakat tartalmaz (GLA, EPA, DHA, linolsav, alfa-linolénsav, arachidonsav), melyek segítenek pl. az erek rugalmasságának megőrzésében is.
 • Minden alapvető vitamin, mikro- és makro elemek, nyomelemek, még a hiányolt B12 és vas is.
 • Természetes antioxidánsok, fitopigmensek a sejtvédelemért (alfa- és béta karotin, flavonoidok, lutein, zeaxantin, mixoxanthofill, fikobiliproteinek (c-fikocián, allofikocianin, fikoeritrin, klorofill).
 • Nukleinsavak (RNS, DNS): a sejtek megújításáért
 • Különleges bioaktív vegyületek, sajátos feladatokkal: 
 • Ca-spirulan: immunrendszer serkentés, rákellenes, vírusellenes, vérképzésfokozás
 • Szulfolipidek, Cyanovirin-N: vírusellenes hatás
 • Béta-karotin: antioxidáns
 • GLA: esszenciális zsírsav: gyulladásellenes, depresszió- és elhízás ellenes
 • E-vitamin: antioxidáns, májvédő, daganat megelőzés
 • Fikocianin: daganatellenes, antioxidáns, toxicitást csökkentő, immunerősítő, vérképzést fokozó, vírusellenes
 • C-fikocianin: antioxidáns, gyulladáscsökkentő, daganat megelőzés.

A következő fontos dátum, a sajnálatos csernobili katasztrófa volt, ahol orosz kutatók kerestek egy olyan anyagot, amely a leghatékonyabban tudja semlegesíteni a káros sugárzások mellékhatásait az emberi szervezetben. 

Az édesvízi Chlorella egy egysejtes 2-8 mikrométer nagyságú, gömb formájú zöld mikroalga, melynek klorofill tartalma felülmúlja bármelyik növényt a Földön. Sejtfala három rétegből áll. A magas rosttartalomnak köszönhetően igen kedvező befolyással van a bélrendszerrel. 

„A Chlorellát nevezhetnénk tökéletes és teljes értékű tápláléknak. Amellett, hogy teljes értékű fehérjeforrás, tartalmazza az összes B-vitamint, C-vitamint és E-vitamint és a főbb ásványi anyagokat (mint cink és vas) olyan mennyiségben, mint az étrend-kiegészítők. Úgy találtuk, hogy javítja az immunrendszert, védelmet nyújt a sugárzásoktól, segít a degeneratív betegségek megelőzésében, segít a Candida albicans kezelésében, csökkenti az ízületi fájdalmakat. És nagyszerű tápanyag összetétele folytán segíthet számtalan testsúlycsökkentő programot sikeresen elvégezni.”

Earl Mindell: Vitamin biblia

Szervezetünk számára legfontosabb tulajdonsága még is az, hogy olyan bonyolult elektrobiológiai változásokra képes, amelyekkel magához vonzza az élő (pl. baktériumok méreganyagai) és élettelen káros anyagokat (pl. környezeti mérgek, nehézfémek), elősegíti azok testből történő eltávolítását, mellyel hatalmas segítségére van minden egyes sejtünknek, különös tekintettel az immunrendszerre.

Nemcsak a magas klorofill tartalom, az, amellyel büszkélkedhet, hanem a csak rá jellemző, CGF (növekedési faktor). Ez egy olyan összetett vegyület, mely képes a sejteket arra ösztönözni, hogy jobban növekedjenek, általában 20 óránként 4-szeres gyorsasággal. Ennek eredményeképpen az RNS/DNS funkciót fejleszti, mely felgyorsíthatja a fehérjék, enzimek, valamint az energiatermelést sejtszinten. 

Érdemes megfontolni, hogy a rendszeres chlorella fogyasztása segíthetne abban, hogy a sérült genetikai sejtjeinket ki lehetne javítani, és védhetné sejtjeinket az idő előtti öregedéstől és a betegségektől. Természetes folyamat, hogy az idő előrehaladásával a sejtek veszítenek rugalmasságukból, ennek eredményeképpen sérülhet a folyadékszabályozás, a tápanyagfelvétel és a salakanyag-eltávolítás is. Amikor a táplálékainkban bőségesen vannak nukleinsavak (pl. chlorella), ezek a változások sokkal később jelentkezhetnek, vagyis hatékonyabban tartható a szervezetben az életet adó víz, és természetesen könnyebben távolíthatók el a toxikus melléktermékek.

„Dr. Minchinori Kimura Japánból a mérései során úgy találta, hogy a Chlorellában 10% RNS és 3%-os DNS mennyiség található, ami a legmagasabb az ismert táplálékok között.” 

(Demecs István: Superfood)

A Haematococcus Pluvialis elnevezésű mikroalgát francia tudósok már 1797-ben nagy érdeklődéssel kutatták, vérvörös elszíneződése miatt. Ugyanis ez az alga környezeti stressz, pl. tápanyaghiány, erős napsugárzás, hatására egy asztaxanthin elnevezésű védőanyagot hoz létre, melyet több helyen a világ legerősebb antioxidánsaként mutatnak be. Az asztaxanthin védőfunkciónak köszönhetően, mélyalvás állapotában az algák akár több mint 40 évig is kibírják táplálék és víz nélkül, így a nyári hőséget vagy a téli, jeges hideget is átvészelik. Ez a  mikroalga tartalmazza a legnagyobb mennyiségben az asztaxanthint, míg a lazacban 5 ppm található, addig ebben az algában, 40.000 ppm. Az antioxidánsok hatékonyságának, azaz szabad gyök megkötő képességet az un. ORAC értékkel fejezzük ki, melyek alapján, a természetes asztaxanthin bőven meghaladja a legismertebbeket is. Ezen felül, olyan különleges molekuláris szerkezettel rendelkezik, melynek segítségével képes beépülni a sejtmembrán szerkezetébe, és a védelmi funkción felül közvetlen befolyásolja a mitokondriumok energiatermelő folyamatait, növelheti energiánkat. Ez a figyelemre méltó tulajdonsága átsegíti a vég-agy gáton, egészen a szemig. Így erős antioxidáns védelemmel látja el az agyat és a szemet is.