SPIRULINA

A WHO a világ legértékesebb táplálékai közé sorolja, mivel nagyobb koncentrációban tartalmaz funkcionális tápanyagokat, mint bármely más élelmiszer, és mindezt az emberi szervezet számára hihetetlenül kiegyensúlyozott formában. 1 gr szárított Spirulina por tápanyagértéke közel azonos 1 kg biozöldség tápanyagtartalmával.

Best3alga Spirulina

Milyen összetevőket tartalmaz?

65%-a sejtépítő fehérjemely tartalmazza az esszenciális aminosavakat is. A legalabbvetőbb szerves kötésű vitaminok (A (béta-karotin), B1, B2, B3, B5, B6, B7, B12, C, E, D, K, Folsav), ásványi anyagok, nyomelemek (Kalcium, Magnézium, Cink, Foszfor, Réz, Szelén, Kálium, Nátrium, Jód, Vas, Mangán). Egészségvédő zsírsavak, az idegrendszer épségéért, az erek rugalmasságáért. Fitotápanyagok és egyéb speciális bioaktív vegyületek, melyek immunerősítők, vírusellenesek, vérképzés fokozók, májvédők, gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók.

Miért érdemes fogyasztani?

Teljes értékű funkcionális élelmiszer. Komplex vitamin- és ásványi anyag forrás. Probiotikus hatású, támogatja az emésztést, kiegyensúlyozza a testsúlyt. Természetes vírus-, baktérium- , mikroba-, és gombaellenes, különösen a Candida ellen. Kedvezően a hat a szív-és érrendszer teljes szakszára, fokozza a vérképzést, stimulálja az immunrendszert.

Kinek ajánlott?

Aki egy 100%-ban természetes multivitaminra vágyik, hogy pótolja szervezete alapvető vitamin, ásványi anyag vagy fehérje készletét. Erősítse immunrendszerét, növelje vitalitását, mert gyakran küzd vírusokkal, gombákkal, baktériumokkal, könnyen betegszik meg vagy nehezen gyógyul ki a betegségekből. Erősíteni kívánja csontozatát, mert gyengének, törékenynek érzi, rendszeres testmozgást végez,  vagy a megerőltető munkája miatt erős fizikumra van szüksége.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Demecs István: Superfood

“A spirulina olyan terápiás funkciókat mutat be, mint az antioxidáns, antibakteriális, vírusellenes, rákellenes, gyulladáscsökkentő, allergiás és antidiabetikus, valamint számos előnyös funkció. Úgy tűnik, a spirulina fogyasztás előmozdítja a bél mikroflóra növekedését is. “

„A spirulina egyszerűen a legemészthetőbb, természetes, jó minőségű fehérjeforrás a Földön. Hatékonyságában messze felülmúlja nem csak a növényi, de az összes állati eredetű fehérjét is. Az emésztés közbeni felszívódása négyszer nagyobb, mint egy azonos méretű marhahúsból származó proteinnek. És nem csupán az a poén, hogy a Spirulina háromszor több proteint tartalmaz (grammonként súly alapján), de ez által 12-szer több emészthető proteint tartalmaz, mint a marhahús. Ez az igazi különbség!”

“A Spirulina magas fehérje tartalma egyenletesebb vércukor szintet eredményez, aminek következtében elmarad a gyors hipoglikémiás válasz, ami ismerten cukoréhséget okoz. Más szavakkal: e mikroalga magas kitűnő minőségű fehérje tartalma blokkolja a hipoglikémiás éhségérzetet.” 

Paul Pitchford: Healing With whole Foods

„Néhány mikroalgának nagyon kedvező összetétele van az immunterápia szempontjából. A Spirulina a Chlorella és a Kék-zöld alga sejt szintű védelmet nyújt kivételesen magas béta-karotin (provitamin-A) és klorofill tartalmuk által.”

“A Spirulina gazdag phycocyaninban, ami egy rákmegelőző tulajdonságokkal bíró pigment. A Spirulina ráadásul a leggazdagabb növényi forrása a gamma-linolénsavnak (GLA) ami egy zsírsav, mely erősíti az immunrendszert és gátolja a túlzott sejtosztódást.”

„A fejlett világban, ahol az alultápláltságot nem az éhezés, hanem a feldolgozott élelmiszerek túlnyomó aránya és a magas húsfogyasztás jelenti, kitűnő lehetőséget jelentene a Spirulina és a Chlorella a különböző agy és idegi problémák kezelésében.”

Debra Lynn Dadd: Home Safe Home

„Az egyetlen természetes vitamin az, ami az ételeinkből kerül a szervezetünkbe. Ezek megtalálhatók étrend-kiegészítő formájában is, de mindig koncentrált ételekről van szó. Olyanokról, mint a porított, szárított növények, algák (Spirulina, Chlorella), tengeri moszatok (Kelp), enzimek, csíraoajok, tengeri sók és gyümölcsök.”

„Egy vitaminnál jobb a 10 vitamint tartalmazó komplex. Ennél is jobb egy 50 hatóanyagot tartalmazó komplex étrend-kiegészítő. És mindegyiknél jobb egy paradicsom vagy egy brokkoli vagy egy marék algapor.”

Earl Mindell: Vitamin Biblia

 

„ A Spirulina természetes és könnyen emészthető teljes értékű fehérjeforrás. A természetben fellelhető legjobb forrása a klorofillnak, gazdagon megtalálhatók benne olyan ásványi anyagok, mint a vas, a kalcium, a cink, a kálium és a magnézium. Remek forrása a természetes A- és B-vitaminoknak és tartalmaz fenilalanint, ami az agy éhség központjára van hatással, miközben alacsonyan tartja a vércukor szintet.”

Donald R. Yance Herbal Medicine, Healing & Cancer:

 „ A Spirulina segíthet a hiperaktivitással diagnosztizált eseteken azáltal, hogy eltávolítja az alumíniumot, a széntetrakloridot és más szennyezőanyagokat a testből. 

Michael T. Murray: Textbook of Natural Medicine

„Az egyik módja annak, hogy javítsuk az emésztőrendszerünk állapotát a Spirulina fogyasztása. Bár eddig nem jelent meg emberekkel folytatott tanulmány, az állatgyógyászatban végzett kutatások kimutatták, hogy a lovaknak adott Spirulina növelte a Lactobacillus számot az állatok esetében. Kutatók szerint ez a Spirulinában található mukopoliszacharidnak volt köszönhető.”

 

Paul Pitchford: Healing With Whole Foods

„A GLA-ban leggazdagabb források: anyatej, Spirulina mikroalga, a borágómag olaj, a fekete ribizli és a liget szépe olaj. A GLA fontos a gyermeki növekedéshez és fejlődéshez, és az anyatejben található meg leginkább, de második legjobb forrása a Spirulina. Gyakran ajánlunk a Spirulinát olyan gyermekeknek, akik nem anyatejen nevelkedtek, azért, hogy ezzel elősegítsük a hormonális és szellemi fejlődésüket, ami csecsemőkorban nem történhetett meg a megfelelő táplálás hiánya miatt. „

Demecs István: Superfood

„A GLA szerepe a szervezet működését tekintve rendkívül sokrétű. Egyrészt fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez, másrészt gyulladáscsökkentő, csökkenti a vérnyomást és javítja a keringést. Megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, ezáltal csökken a vérrögök kialakulásának veszélye. Pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet, így csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Javítja az idegrendszeri működést, kiüríti a felesleges folyadékot a szervezetből. Közismerten kiegyensúlyozó hatása van a vércukorszintre. Dr. Hass, a Staying Health With Nutriton című könyv szerzője szerint a GLA a következő tünetek kezelésében volt hatékony: A keringési rendszer elváltozásai, ízületi gyulladás (reuma és más gyulladásos betegségek), bőrelváltozások (ekcéma, pattanások, dermatitis), allergiák, asztma, szklerózis multiplex.” 

 

Demecs István: Superfood

A vitaminhiányt sokszor éhségként éljük meg. A nyugati ember étrendje jellemzően B-vitamin hiányos. Emiatt a hormonrendszerünk tévesen éhségként jelzi számunkra egy vagy pár mikrotápanyag hiányát, mivel az évmilliók során hozzászokott, hogy ezek együtt vannak jelen a fő tápanyagokkal, mint a szénhidrát, fehérje vagy a zsír. Amire ilyenkor szükségünk van az főként egy kiegyensúlyozott tápanyag, és nem az „üres kalóriák”. A Spirulina az egyik legjobb megoldás erre, és a vitaminhiányból származó éhség nem jelentkezik. ” 

 

Zahír Khan: Nutritional and Therepeutic of Spirulina

 

“Nem kétséges, hogy a Spirulina rendkívül elismert tápláló étel. A tápérték mellett a Spirulina fajok specifikus terápiás tulajdonságokkal rendelkeznek. A Spirulina egyes fajai immunmoduláló és biomoduláló tulajdonságokkal rendelkeznek. A Spirulina platensis pozitív és szabályozó hatással van az immunrendszerre. A vizsgálatok állatokban és emberekben kimutatták az Spirulina platensis immunerősítő tulajdonságait. Ezen alga beadása javította az immunológiai rezisztenciát különböző típusú rákos, AIDS és egyéb vírusos betegségekben szenvedő betegekben.”

 

“Úgy tűnik, hogy a Spirulina az immunrendszer kulcsfontosságú sejtjeit és szerveit szabályozza, javítva működési képességüket a környezeti toxinok és fertőző ágensek által okozott stressz ellenére. Állatmodellekkel végzett vizsgálatok dokumentálták, hogy a Spirulina fitocianin az eritropoetin hormon (EPO) indukálásával serkenti a vérképzést, különösen az eritropoiesist”

 

“A Spirulina a leggazdagabb természetes forrása a béta-karotinnak és a phycocyaninnak. A β-karotin és a phycocyanin is mutat rákellenes aktivitást.“

 

Források

 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18855693
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23754631
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18714150
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20354344
 • pdfs.semanticscholar.org/
 • 3df4/822ab0609834179410b7ceb4bc516461edab.pdf
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4638206/
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9927000
 • www.candidafood.com/spirulina-in-the-candida-diet/
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29470442
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3084114
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2502635
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8984158
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10702339
 • academic.oup.com/jnci/article-abstract/81/16/1254/969523
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18343939
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23518167
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20336506
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15478198
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16615668
 • onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/(SICI)1099-1573(199905)13:3<258::AID-PTR438>3.0.CO;2-2
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18572379
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19863020
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21697639
 • www.umms.org/ummc/about/alternative-medicine
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=spirulina+cancer
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8584455
 • www.ganzheitliche-gesundheit.info/wp-content/uploads/2015/09/studie_jensen1.pdf
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2211748/
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23684441
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20354344
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12639401
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012879/
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10426118
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19299804
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10944434
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10411225
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10366332
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4188938
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9712713
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20010119
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16944194
 • www.researchgate.net/publication/7517455