Immunrendszerünk és a mikroalgák

Sokunk számára az immunrendszert elképzelni nem is olyan egyszerű. Leginkább egy bonyolult és szövevényes rendszer van a képzeletünkben, amely mindig, megállás nélkül megóv bennünket minden káros hatástól, hogy egyszerűen csak jól érezzük magunkat. Nehezen tudjuk azt is megfogalmazni, hogy milyen tipikus immunrendszeri betegségek vannak. Azt mondjuk a leggyakrabban, fáradt vagyok, nincs energiám, gyenge vagyok, fáj mindenem, azonnal elkapok minden vírust, nehezen állok lábra, engem minden baj elér..és így tovább.
Immunrendszerünk fő feladata, a végtelenségig leegyszerűsítve az, hogy megkülönböztesse a szervezetünk számára hasznos anyagokat, a szervezetünk számára káros anyagoktól, ezzel tartsa meg a belső harmóniát, vagyis az egészségünket. Ez egy valóban bonyolult, és egyszerre több szinten működő, szerintem emberi ésszel felfoghatatlan csoda.

Ezt a feladatot több szerv végzi el, egymással állandó összhangban. Ide tartozik többek között, a csontvelő, a nyirokrendszer a nyirokszervekkel, a bőr, a bélrendszer, a szövetekben illetve a vérben jelen lévő speciális sejtek. Az immunrendszer tökéletes működéséhez elengedhetetlen az agyalapi mirigy, a mellékvesekéreg, valamint a csecsemőmirigy összehangolt, hibátlan munkája.

Immunrendszerünk éppen úgy, mint minden egyes sejtünk a végsőkig küzd azért, hogy megtartsa saját egészségét, ami természetesen a mi egészségünket jelenti. A küzdelem egészen addig észrevétlen számunkra, míg el nem kezdjük magunkat fáradtnak, energiahiányosnak, kedvetlennek, letörtnek, stb. érezni. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, a tünetek megváltoznak, gyengébbek leszünk, talán már étvágytalanok is, esetleg meg is fázunk, rosszabbodik a vérképünk, és még az is megesik, hogy ágynak esünk.

MITŐL GYENGÜLHETETT MEG AZ IMMUNRENDSZER?

 

Elsősorban attól, hogy nem kapja meg a  megfelelő tápanyagot, a nem megfelelőből pedig túl sokat kap.

A helytelen táplálkozás, mely napjainkban egyet jelent a túl sok zsír, túl sok cukor, túl sok fehérje, túl sok tartósított élelmiszer, túl sok színezék, egyszóval a „túl sok”-kal. Amennyiben ez társul a stressz sejtekig hatoló rombolásával, a rendszeres mozgás és a pihentető alvás hiányával, mindent megtettünk azért, hogy immunrendszerünk kimerüljön, és védtelenül hagyjon bennünket.

Miben segíthetnek az algák?

Az algák a táplálkozásból adódó hiányosságokon tudnak segíteni.

Az ENSZ Élelmezés és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 1974-ben egyértelműen kimondta, hogy bolygókon egyetlen olyan növény létezik, amely megfelel a funkcionális élelmiszernek, ez pedig nem más, mint az alga. Gyakran nevezik őket „szuperélelmiszer”-nek.

„Egy ilyen ételnek bőségesen kellene tartalmaznia jó minőségű és teljes értékű fehérjét, esszenciális zsírsavakat, egészségvédő fitotápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat valamint nyomelemeket. Mindezt olyan mennyiségben és minőségben, hogy ne szenvedjünk hiányt semmiből, még akkor sem, ha nem jutunk hozzá semmi egyéb ételhez ezen kívül. Egyetlen ilyen ehető dolgot ismerek, az algákat. Közülük is kettőt szeretnék kiemelni minőségük miatt: a Spirulinát és a Chlorellát.”(Demecs István: Superfood)

Earl Mindell-Vitamin biblia: „A Chlorellat nevezhetnénk tökéletes és teljes értékű tápláléknak. Amellett, hogy teljes értékű fehérjeforrás, tartalmazza az összes B-vitamint, C-vitamint és a főbb ásvány-anyagokat (mint cink és vas) olyan mennyiségben, mint az étrend-kiegészítők. Úgy találtuk, hogy javítja az immunrendszert, javítja az emésztést, méregteleníti a testet, gyorsítja a gyógyulást, védelmet nyújt a sugárzásoktól, segít a degeneratív betegségek megelőzésében, segít a Candida albicans kezelésében, csökkenti az ízületi fájdalmakat. És, nagyszerű tápanyag összetétele folytán segíthet számtalan testsúlycsökkentő programot sikeresen elvégezni.”

Donald R. Yance: Herbal Medicine, Healing & Cancer: „Léteznek még előnyös tulajdonságokkal rendelkező algák, mint például a Spirulina, de azt hiszem, hogy a rákkal vagy legyengült immunrendszerrel bíró emberek számára a Chlorella jelenti a megoldást.”
Az asztaxanthin kiemelkedő immunitást fokozó hatással rendelkezik, és kiváló segítséget nyújthat a rák megelőzésében, a tumorok csökkentésében, a gyulladásos és autoimmun betegségek kezelésében. Dr. Chew és a csapata egy tanulmányban úgy találta, hogy az asztaxanthin erős immunrendszert stimuláló hatása a következőkből tevődik össze:
• Stimulálja a limfocita proliferációt.
• Megnöveli az antitesttermelő B-sejtek teljes számát.
• T-sejtek számának növekedését eredményezi.
• Erősíti a természetes gyilkos sejt citotoxikus aktivitását.
• Jelentősen növeli a késleltetett típusú túlérzékenységi reakciót.
• Drasztikusan csökkenti a DNS károsodását.

E három algában megtalálható speciális bioaktív vegyületek és vitaminok, igazi erősítő tonik az immunrendszer számára. Rendszeres fogyasztásukkal több ponton támogatható az immunrendszer, fokozható szervezetünk természetes immunitása, mely egészségünk alapja.