Allergia, mint az immunrendszer kórós működése

Szervezetünk belső önállóságának megóvására védekező rendszer jött létre, melyet immunrendszernek nevezünk. Feladata a szervezetbe kerülő idegen (tehát nem saját) anyagok felismerése, közömbösítése, lebontása, hatástalanítása.Az immunrendszer sejtjei részben a vérben keringő fehérvérsejtek (vándorsejtek), részben kötőszöveti sejtek (fix sejtek), de vannak az immunrendszernek külön szervei is, ilyenek a nyirokcsomók, a csecsemőmirigy és a lép is.

Azokat az anyagokat, amelyek a szervezetbe jutva, a szervezet immunrendszerét védekező reakcióra késztetik, antigéneknek nevezzük. Az immunrendszer alapvetően kétféle módon reagál az antigénre.
Celluláris immunválaszról beszélünk abban az esetben, amikor az immunrendszer sejtjei felületükön megkötik, majd közömbösítik az antigént.
Humorális immunválaszra akkor kerül sor, amikor az immunsejtek ellenanyagot, más néven, antitestet termelnek és ezek a vérbe jutva közömbösítik az antigént.

A legtöbb antigén fehérje természetű anyag, de hasonló hatást tudnak kifejteni a nagymolekulasúlyú szénhidrátok, bizonyos kórokozó baktériumok testanyagai vagy az általuk termelt mérgező hatású toxinok. Az antigén által létrehozott immunválasz specifikus, ami azt jelenti, hogy csak azt a fajta antigént képes közömbösíteni, hatástalanítani, amely kiváltotta az adott antitest termelődését.

Bizonyos antigének a szervezet immunrendszerére olyan hatással vannak, hogy az antigén hatásnál nagyobb mértékű immunválaszt indítanak el. Amikor az antigén újra a szervezetbe jut, a nagyobb mennyiségű ellenanyaggal heves reakcióba lép.

Azt az antigént, amely ilyen hatást tud kiváltani a szervezetben, allergénnek nevezzük.

E reakció hatására hisztamin, vagy hisztamin szerű anyagok szabadulnak fel. A hisztamin a szervezetben különböző káros hatásokat képes kiváltani aszerint, hogy hol váltja ki a hatását.

Az allergia tüneteit gyakran tévesztik össze a különböző intoleranciákkal vagy az autoimmun betegségek tüneteivel. Az allergia, mint az most már tudjuk egy idegen anyag elleni túlzott válaszreakció az immunrendszer részéről.
Az intolerancia, nem egy immunválaszon alapuló elváltozás, hanem pl. egy enzimhiány.
Az autoimmun betegségnél, immunrendszerünk tévesen a saját fehérjéinket ismeri fel idegenként, pl. lisztérzékenység, és ez ellen küzd.

Vegyük sorba a miérteket….

A Best3alga-ban megtalálható mikroalgák egyenként is támogatják az immunrendszer működését, nemcsak a példátlan vitamin- vagy ásványi anyag tartalmukkal, hanem a figyelemre méltó speciális biovegyülettekel és az erős antioxidánsokkal is.

SPIRULINA → KUTATÁSOK → ANTIALLERGÉN HATÁS

A Spirulina laboratóriumi kísérletek során már hatásosan bizonyította antihisztamin hatását, és a benne megtalálható mangán segíti a hisztamin lebontását, amely csökkentheti a reakciók hevességét.

“… Azt tapasztaltuk, hogy a Spirulina rendelkezik antiallergén tulajdonságokkal. További vizsgálatok feltárták, hogy a Spirulina fikocyaninja, mint gyulladásgátló vegyület, gátolja a hisztamin felszabadulását. Valamint a fikocyanin fokozza a nyálkahártyák immunitását.”

Zahír Khan: Nutritional and Therapeutic Potential of Spirulina

Egy 2005-ös klinikai vizsgálat arról számolt be, hogy napi 2000 mg Spirulina képes volt védő hatást mutatni az allergiás nátha ellen.

Forrás: A Spirulina alapú étrend-kiegészítő hatása az allergiás rhinitisben szenvedő betegek citokinin termelésére

2008-ban végzett, ún. placebo-kontrollos vizsgálat elemezte a Spirulina lehetséges hatását az allergiás nátha tüneteinek csökkentésére.

“A Spirulina fogyasztása szignifikánsan javította a tüneteket és a fizikai leleteket a placebo csoporthoz képes, ideértve az orrváladék, a tüsszentést, orrdugulást és a viszketést.”

Forrás: A Spirulina hatásai az allergiás náthára

CHLORELLA→ KUTATÁSOK → MÉREGTELENÍTI A SEJTEKET 

A Chlorellában megtalálható klorofill mennyisége példátlan, ami kiváló méregtelenítő és károsanyag eltávolító. Külön érdekessége, hogy a biotoxinokat is képes semlegesíteni, ami bizonyos esetekben allergénként viselkedhet. Azt is érdemes tudni a Chlorelláról, hogy a nyirokrendszert is képes tisztítani, ami fontos része az immunrendszernek.

Donald R. Yance: Herbal Medicine, Healing & Cancer: „Léteznek még előnyös tulajdonságokkal rendelkező algák, mint például a Spirulina, de azt hiszem, hogy a rákkal vagy legyengült immunrendszerrel bíró emberek számára a Chlorella jelenti a megoldást.”

2013-as japán kutatócsoport a következő megállapítást tette a Chlorella alga immunválaszra gyakorolt hatásáról:

“Ennek a vizsgálatnak az eredményei egyértelműen bizonyítják, hogy a Chlorella vulgaris antiallergiás hatóanyagként működik, mivel elnyomja a hisztamin felszabadulást..”

Forrás: Az egysejtű zöld alga (Chlorella vulgaris) vizes kivonatának gátló hatása az allergiás immunválaszra

ASZTAXANTHIN → HELYES IMMUNVÁLASZ TÁMOGATÁSA

A Haematococcus Pluvialis mikroalga tartalmazza legnagyobb mennyiségben azt a vérvörös pigmentet, melyet az “antioxidánsok királyának” szoktak nevezni, ez a természetes asztaxanthin.
Erőssége bőven meghaladja a legnagyobb antioxidáns élelmiszereket, mint a gyömbér, a gránátalma vagy a zöld tea, de maga mögé utasítja a méltán ismert erős antioxidáns vitaminokat, mint az E- vagy a C-vitamin, és lemaradnak mellette a többi pigmentek is, mint a béta-karotin, a lutein vagy a zeaxanthin.
Mindegyik antioxidáns természetes módon erősíti az immunrendszert.
A természetes asztaxanthin különlegessége az a molekuláris szerkezet, mely lehetővé teszi, hogy ezt a védelmet a sejt külső és belső oldalán egyaránt meg tudja tenni. Más természetes antioxidáns erre nem képes.

Egy 2010-ben végzett kettős vak placebo kontrollos kísérlet megerősítette, hogy a természetes asztaxanthin minden korosztálynál támogatta a helyes immunválaszokat és fontos szerepe volt a megelőzésben. A kutatás kielemezte, hogy az asztaxanthin együtt dolgozott a szervezet saját “katonáival”, a magrofágokkal és a NK (természetes ölősejtek) sejtekkel. 8 hetes napi 8 mg-os asztaxanthin szedése után javult az immunrendszer aktivitása és csökkent a sejteket ért DNS károsodás.

Az asztaxantin csökkenti az oxidatív stresszt és a gyulladást, valamint fokozza az immunválaszt emberekben

A Best3alga 100%-ban természetes formában tartalmazza ezeket az összetevőket.

 Spirulina
Haematococcus Pluvialis 
Chlorella